Länge försökte Marie Jonson klara sig utan både hörapparat och andra hörhjälpmedel, till slut gick det inte längre. Idag vill hon inte leva utan dem!
– Det var en lång resa att mentalt acceptera att min hörsel inte bara var lite dålig utan att det faktiskt var ett handikapp. Till slut gick det inte längre utan jag fick ta tag i frågan. Man blir så handikappad i sin yrkesroll när man inte hör tal och riktning och umgänge med kollegor och andra blir väldigt stolpigt när man ständigt ber dem upprepa vad de sagt. Till slut frågar man inte och hamnar utanför sammanhanget.
För Marie Jonson började hennes hörselproblem både tidigt och sent.
– Ja, faktiskt. Jag är ett så kallat öronbarn och man opererade in rör i öronen som trillade ut och som man fick operera in igen. Långt senare, i 30-årsåldern, blev jag förkyld med följd att trumhinnan sprack. I samband med det upptäcktes en skada på hörselbenen och trumhinnan gick inte att reparera, trots att man gjorde olika ingrepp.
Den förlorade hörseln på vänster öra gick heller inte att återställa fullt ut.
– Min hörselnedsättning ligger i talspektrat på den så kallade ”talbananen”, vilket innebär att jag hör att någon talar men inte vad de säger. Jag har även svårt att lokalisera vem som säger vad om det är flera i ett rum, vilket gjorde möten och utbildningar väldigt svåra att genomföra för mig.
Marie fick rätt till arbetshjälpmedel genom Försäkringskassan och det var så hon kom i kontakt med Johan Nordquist Hörselkonsult. Efter att hon fick hörhjälpmedel förändrades mycket.
– Alla mina hjälpmedel har en egen plats i mitt hjärta, de betyder mycket för mig. Om jag till exempel ska gå på en föreläsning sätter jag ner en liten mikrofon som ser ut som en penna (Phonak Roger Pen) i föreläsarens kavajficka och då går föreläsarens röst rätt in i hörapparaten och jag hör jättebra. Och mikrofonen är väldigt riktad, så jag slipper andra ljud som stolar som skrapar mot golvet och takfläktar. Pennmikrofonen fungerar också bra i bullriga miljöer. Om jag står och pratar med någon kan jag hålla pennan i handen och rikta den mot den som talar.
Ett annat hjälpmedel är bordsmikrofonen Phonak Roger Select som Marie placerar ut på bordet.
– Det fiffiga är att om jag kommer på att jag till exempel bara vill höra på en talare kan jag på Roger Select stänga av ljudet på de andra.
Hon har också konferensmikrofoner som är bra till större sammanhang (Phonak Roger Table Mic II) där kanske 40–50 personer befinner sig i samma lokal.
– Det är en fördel att ha olika sorters hjälpmedel så att jag kan anpassa dem beroende på mina behov i olika situationer.
Hur upplevde du hjälpen du fick av Johan Nordquist Hörselkonsult?
– Johan är makalös på att se, förstå och förklara vad man själv inte uppfattar, han lotsar en fram. Det var fantastiskt att få stöd med allt från att ställa in min befintliga hörapparat, och han är skicklig på att förklara likheter och skillnader mellan olika hjälpmedel och kan ge bra tips och råd.
- Namn: Marie Jonson
- Yrke: Kvalitetschef på ett företag som jobbar med medicinsk teknik
- Ålder: 41 år
- Bor: Stockholm
- Familj: Man, två barn och en drös med husdjur.
- Har följande utrustning: Riktmikrofonen Phonak Roger Pen, bordsmikrofonen Phonak Roger Select och konferensmikrofonerna Phonak Roger Table Mic II